55685

Har vi inte alla problem med att värma vår mjölk på ett smidigt och ofarligt sätt? Självfallet har vi det. Varm mjölk ses av många som en av de saker i köket vilken man bör visa störst respekt, och i vissa extremfall till och med rädsla, inför. Jag skulle vilja påstå att denna inställning i de flesta fall är mycket hälsosam, det vore otvivelaktligen farligt att underskatta den kraft i världen som är varm mjölk. Jag har dock under senare tid iakttagit en stor ovetskap angående detta fenomen. Av den anledningen ska jag nu sammanställa en liten lista med temat varm mjölk, jag väljer att kalla den:

 

”Varm mjölk or die, Mother Fu*ker!”

 

• Mjölk har en kokpunkt på ca 100 grader Celsius, det är dock mycket mer förrädiskt än vatten. Där av det gamla ordspråket ”vatten kokar vid 100 grader, mjölk när man vänder ryggen till”
• Varm mjölk luktar popcorn.
• Anledningen till att mjölk under uppvärmning expanderar så mycket är att den innehåller en stor mängd varierade gaser. Dessa vill lämna den varma mjölken och tar då större plats. 
• Undvik överkokning genom att lyfta bort kastrullen strax innan kokning, gaserna kommer då snart att försvinna och mjölken kommer efter detta koka lugnt och fridfullt. (källa: min nya favoritsida, http://www.draknet.nu/Gilbert_forklarar/Svar/matnyttiga_molekyler/mjolk_som_kokar.html)
• Varm mjölk fungerar ypperligt till att göra oboy eller mannagrynsgröt med!

 

pop n’ roll!



Kommentarer
Postat av: David

Jag som gått och planerat att göra stuvade makaroner tackar ödmjukast för denna information.

2010-02-03 @ 11:54:15
URL: http://kaptenboelja.blogg.se/
Postat av: tillis

underbar hemsida!

2010-02-03 @ 15:08:15
Postat av: annis pannis

Jag älskar din blogg! Du skriver så underbart roligt! Nästan så att man bör sätta upp "Varm mjölk or die, Mother Fu*ker!" på väggen! :) (funderar seriöst på det :))

2010-02-05 @ 15:22:54
URL: http://annalyserar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0